Bun xao
Restované kulaté rýžové nudle se zeleninou a masem či tofu jsou velmi populárním jídlem, neboť jsou lahodné, lehké a vydatné. Již podle názvu lze poznat o jaký druh nudlí se jedná, neboť "bun" v překladu znamená kulaté rýžové nudle, které jsou jedny z nejoblíbenějších.
Ve Vietnamu i dalších asijských zemích vaří často smažené rýžové nudle pouliční kuchaři. Jako většina vietnamských jídel se i tyto nudle restují v pánvi wok spolu se zeleninou, masem a kořenící směsí. Pokrm je typicky ochucen směsí omáček, jako je rybí omáčka, sójová omáčka a někdy i omáčka hoisin, která dodává mírně sladkou a pikantní chuť.
Jaké Bun xao u nás můžete ochutnat?
V naší restauraci můžete ochutnat restované rýžové kulaté nudle s mrkví, bambusovými výhonky, jarní cibulkou a cibulí. Bun xao si můžete dát:
- s kuřecím masem
- s hovězím masem
- s krevetami
- s tofu
- s kachním masem
- Historie -
Stejně jako u mnoho vietnamských jídel je i u bun xao nepřesný a nejasný původ. Použití nudlí a technik smažení odráží vliv čínské kuchyně na tu vietnamskou. Je tedy jasné, že se pokrm postupem času vyvíjel ve vietnamské kuchyni pomocí různých chuťových kombinací kuchařů. Bun xao dnes najdete ve vietnamských restauracích po celém světě a pochutnávají si na něm místní obyvatelé i turisté. Jeho rozmanitá škála ingrediencí a přizpůsobitelný charakter z něj činí oblíbenou volbu pro ty, kteří hledají chutné a uspokojující nudlové jídlo.