Com rang

Com rang je smažená či restovaná rýže, která je obvykle smíchaná s dalšími přísadami, jako jsou vejce, zelenina, mořské plody nebo maso. Často se jí samotná nebo jako příloha k jinému pokrmu. 

K přípravě pokrmu se tedy používá vařená rýže, která se obvykle smaží na rozpáleném woku s kombinací dalších ingrediencí jako je nakrájené maso či tofu a zelenina. Ze zeleniny se nejčastěji používá mrkev, cibule, hrášek a kukuřice. Pokrm je ochucen omáčkami, jako je sójová omáčka a rybí omáčka, které dodávají jedinečnou chuť.


Jaké Com rang u nás můžete ochutnat?

V naší restauraci můžete ochutnat restovanou rýži s vejcem, bambusovými výhonky, hráškem, kukuřicí, červenou cibulí a jarní cibulkou. Com rang podáváme s:

  • s kuřecím masem
  • s hovězím masem
  • s krevetami
  • s tofu
  • s kachním masem

- Historie -

Historie tohoto pokrmu není úplně známa, avšak smažená rýže se poprvé vyvinula během dynastie Sui v Číně. Vietnam je jednou z hlavních zemědělských zemí, která zaujímá první příčky v exportu rýže na světě. Lidé zde proto mají mnoho způsobů, jak připravit jídlo s rýží, a proto také vznikl pokrm Com rang s čínskými kořeny. Není znám ani přesný recept, v každé oblasti či domácnosti se vaří z jiných přídavných surovin podle preferencí strávníků.

Smažená rýže je ve Vietnamu, ale i v celé Asii běžné pouliční jídlo. V některých asijských zemích se na podávání smažené rýže specializují malé restaurace i pouliční prodavači.