Nem cuon
Nem cuon lze přeložit jako letní či jarní závitky nebo salátové rolky. Tyto závitky jsou u zákazníků ve vietnamských restauracích považovány za velmi oblíbený předkrm. Závitek se skládá z navlhčeného rýžového papíru, do kterého je zabalené maso či krevety, skleněné nudle, zelenina a bylinky. Na rozdíl od závitků Nem ran se tyto podávají při pokojové teplotě nebo vychlazené a nejsou smažené ani tepelně upravené. Rovnováha bylinek a chutí Vás osloví, jelikož jsou osvěžující.
Jaké Nem cuon u nás můžete ochutnat?
U nás můžete ochutnat tyto jarní závitky se salátem, okurkou, mrkví, bambusovými výhonky, smaženou cibulkou, koriandrem, perilou, sezamem a arašídy podávané se sójovou omáčkou. Vybrat si můžete závitky:
- s hovězím masem
- s krevetami
- s tofu
- Historie -
Jarní závitek přinesli do Vietnamu čínští přistěhovalci během prvních migrací, které probíhaly během 2. století. Vietnamci dokázali upravit tradiční čínské jarní závitky tak, aby vyhovovaly jejich chuťovým buňkách a klimatu, a vytvořili něco tak jedinečného a chutného.
Existuje také legenda, která praví, že tyto závitky byly vynalezeny za dob krále Nguyễn Huệ Quang Trunga během slavné bitvy, kdy nařídil svým mužům, aby se navzájem nosili v houpacích sítích tak, aby jeden mohl odpočívat a spát, zatímco ostatní pochodovali. Jelikož byli na cestách, neustále potřebovali jídlo, které je nasytí a nezkazí se. Vynalezli tedy "salátové rolky", protože se daly jíst právě na cestách a studené.