Nem ran
Nem ran neboli smažený jarní závitek je velmi oblíbeným předkrmem vietnamské kuchyně. Závitek se skládá z navlhčeného rýžového papíru, do kterého je zabalené maso, skleněné nudle, zelenina a bylinky. Následně se srolovaný závitek smaží do křupava a dozlatova.
Nejčastěji používaným masem je mleté vepřové maso, ale lze použít i kraba, krevety, kuře či tofu. U nás můžete ochutnat tradiční smažené závitky s vepřovým masem, skleněnými nudlemi, salátem, zelím, cibulí, vejcem, mrkví, Jidášovým uchem a koriandrem podávané s rybí omáčkou.
- Historie -
Nem ran neboli smažené jarní závitky jsou už odedávna známým pokrmem na jídelním lístku všech domácností během novoročních nebo rodinných oslav. Na jihu jsou známé jako Chả Giò a v severní části země jako Nem Ran. Závitky mají dlouhou historii, neboť v každém regionu se dělaly odlišně a také každá rodina měla (či dnes stále má) vlastní recept s masem či bez masa, tak aby jim chuťově vyhovovaly. Dnes se řadí k nejoblíbenějším a nejchutnějším ze stovek místních jídel, na kterých si obyvatelé i cizinci pochutnávají.