Polévka Pho
Pho patří mezi nejznámější vietnamské polévky. Zajímavostí je, že ve Vietnamu se tato polévka konzumuje nejčastěji k snídani, jelikož silný vývar má povzbuzující účinky.
Jedná se o silný masový vývar s plochými rýžovými nudlemi, podle kterých se polévka jmenuje. V překladu totiž "pho" znamená "ploché rýžové nudle". Kromě silného vývaru a plochých rýžových nudlí obsahuje nejčastěji hovězí či kuřecí maso, ale existuje verze i bez masa nebo s tofu. K dochucení polévky se používá cibule, jarní cibulka, rybí omáčka, bylinky jako je například koriandr, mungo klíčky či limetka.
Jaké Pho u nás můžete ochutnat?
Polévku Pho děláme v malé i velké verzi.
Pho bo - polévka Pho s hovězím masem
Pho ga - polévka Pho s kuřecím masem
- Historie -
Původ polévky není přesně znám, ale dle historiků pochází první písemné zmínky o Pho ze severního Vietnamu, konkrétně z provincie Nam Dinh. Díky své vynikající chuti se však brzy stala populární i v hlavním městě Hanoj a později v celé severní části Vietnamu. Postupně si ji oblíbili lidé v celém Vietnamu a dnes je tato polévka považována za národní jídlo. Je také velmi oblíbená i ve světě mezi milovníky vietnamské kuchyně.