Tom yum goong

Tom Yum Goong je jedním z nejslavnějších a nejoblíbenějších thajských jídel, známým pro svou ostrou a osvěžující chuť. Slovní spojení "Tom Yum" v thajštině označuje horkou a kyselou polévku, zatímco "Goong" znamená krevety, což naznačuje, že hlavní ingrediencí této polévky jsou právě krevety.

Polévka Tom Yum Goong kombinuje výrazné chutě čerstvých thajských bylin a koření, včetně citronové trávy, galangalu (podobného zázvoru, ale s vlastním jedinečným aroma a chutí), kaffir limetových listů, čerstvého limetového džusu, rybí omáčky a chilli papriček, které společně vytvářejí její charakteristicky pikantní a kyselý profil.

- Historie -

Tom Yum Goong je tradiční thajská polévka, která je známá po celém světě svým jedinečným a intenzivním chutím. Tato polévka je jedním z pilířů thajské kuchyně a její historie sahá daleko do minulosti, přičemž přesný původ a doba vzniku nejsou jednoznačně určeny. Vzhledem k tomu, že se Thajsko vyznačuje bohatstvím přírodních zdrojů, včetně čerstvých bylinek, koření a mořských plodů, není překvapující, že tyto ingredience tvoří základ této aromatické polévky.

Tom Yum Goong se vyvinul a rozšířil se z regionální speciality na národní jídlo a dále jako mezinárodně uznávaný symbol thajské kuchyně. Jeho popularita mimo Thajsko vzrostla spolu s rostoucím zájmem o thajskou kulturu a gastronomii v průběhu druhé poloviny 20. století, kdy turismus a globalizace umožnily šíření thajských jídel po celém světě.