Udon
Udon je typ silných nudlí (většinou okolo 5mm) z pšeničné mouky a vody, které se běžně používají v japonské kuchyni. Nudle jsou tedy bezvaječné. Udon je oblíbená a všestranná ingredience, neboť se dají podávat teplé i studené.
Udon nudle podáváme restované se masem, cibulí, mrkví, paprikou, brokolicí, cuketou a sezamem.
Jaké udon nudle u nás můžete ochutnat?
Udon tom - restované udon nudle s krevetami
Udon vit - restované udon nudle s kachnou
- Historie -
Nudle Udon mají v Japonsku dlouhou a bohatou historii, jejíž počátky sahají až do období Nara (710–794 n.l.). Předpokládá se, že udon nudle byly do Japonska dovezeny z Číny, kde byly vyrobeny z pšeničné mouky, kterou přinesli buddhističtí mniši. Postupem času se nudle udon staly základním jídlem japonské kuchyně, na které si pochutnávají lidé ze všech společenských vrstev.