Umami

Tento pokrm reprezentuje "umami" neboli pátou chuť. Představuje naši vlastní fúzi vietnamské a čínské kuchyně. Umami znamená v překladu "esence lahodnosti" a tato chuť je často popisována jako masitá a pikantně lahodná. Umami tak prohlubuje chuť celého pokrmu a přináší jedinečný chuťový zážitek, neboť je to neodmyslitelná chuť a vydrží déle než ostatní základní chutě.

Při ochutnání této unikátní fúze ucítíte lahodnou pikantnost v kombinaci se sladkou a slanou chutí. K tomu skvěle padnou obalované křupavé kuřecí kousky, mrkev, červená cibule, jarní cibulka, arašídy, kešu a sezam. "Umami" podáváme s jasmínovou rýží.

- Historie -

Chuť "umami" byla poprvé identifikována v roce 1907 japonským vědcem a profesorem Dr. Kikunae Ikedou. Zatímco si vychutnával misku vývaru z řas zvaného kombu dashi, nabyl přesvědčení, že existuje ještě jedna základní chuť, která se zcela liší od sladké, slané, kyselé a hořké. Tuto další chuť pojmenoval "umami", což v japonštině doslova znamená "esence lahodnosti". Zaujatý touto myšlenkou začal analyzovat složení kombu dashi a do roku 1908 izoloval krystaly, které vyjadřovaly chuť, kterou detekoval. Tyto krystaly byly vyrobeny z glutamátu – jedné z nejběžnějších aminokyselin v potravinách a v lidském těle. Vědci v roce 2002 identifikovali chuťové receptory "umami" na lidském jazyku - vedle sladkých, kyselých, hořkých a slaných chuťových pohárků, díky čemuž byla chuť "umami" uznána jako pátá základní chuť.